Wally ska användas hos Folkbildningsnätet

Ronny Schuler och Lars-Göran Karlsson från Folkbildningsnätet är högst inblandad i att projektet Wally har kunnat bli verklighet.

– Vi på Folkbildningsnätet har haft fokus på funktionsfrågorna i flera år, säger Lars-Göran Karlsson och Ronny Schueler.

ETU gjorde en genomgång av projektwebbplatser på Folkbildningsnätet under våren 2015. Vi hittade några gemensamma punkter i projekten, nästan alla webbplatser var byggda med verktyget WordPress, de hade satts upp snabbt, var gjorda med små resurser och utan större kunskaper om tillgänglighet. Som en lösning på detta började vi på ETU arbeta för ett förenklat verktyg, tillsammans med Webbyrån Raket och med stöd från PTS, Post- och Telestyrelsen. Tanken med Wally är att det ska användas av projekt inom Folkbildningsnätet.

Nu har vi på ETU lanserat Wally så vi tog chansen att ställa lite frågor till Lars-Göran och Ronny.

Vad tycker ni om projektet?

– Det är ett bra initiativ med ett bra syfte som vi ligger helt i linje med den satsning på digital tillgänglighet som vi jobbat med under många år. Vi har under flera år anslagit medel för projekt där projektledare skapat WordPress-sajter. Det har varit svårt för oss att kräva i efterhand  att dessa skulle vara tillgängliga. Med en tema som Wally undanröjs detta problem. Nu kommer våra nya projektwebbplatser kunna hålla hög tillgänglighet.

Vad tycker ni om Wally?

– Vi har inte hunnit testa temat helt fullt ut men det vi har testat och sett verkar bra. En annan fördel är att redaktörer får hjälp att publicera genom att följa redakörsguiden här på Wallys webbplats. Titta gärna på filmerna som kommer att publiceras under sommaren. Vi är högst delaktig i det säger Ronny.

Tror ni Wally kommer att användas inom organisationen?

– Ja, det är vår förhoppning och vi kommer att satsa på att sprida information om att Wally finns. Ett av målet var att temat skulle hjälpa oss att få mer tillgängliga projektwebbplatser, vilket vi vet kommer att uppnås. Vi erbjuder alla våra användare (folkhögskolorna i Sverige) att vi utan kostnad lägger upp en WordPress-sajt med Wally installerat säger Karlsson.

Använder någon temat nu?

– Temat är inte lanserat på wordpress.org ännu men i slutet av juni kommer det att lanseras. Förutom vår egen installation har vi lagt upp ytterligare sajter till två lärare. Detta innan vi har informerat om vårt erbjudande om installation utan kostnad. Det är högst troligt att vi har många Wally webbplatser att installera till hösten avslutar Ronny och Lars-Göran.

Vi på ETU tackar dessa killar för ett gott samarbete och vi ser framemot fortsättningen.

Författare:

Inga kommentarer till artikeln

Inga kommentarer funna för detta inlägg