Videofilm

Att ge information i olika former som text, film, ljud, informativa bilder är bra för alla. En videofilm är enklare för den som exempelvis har svårt att läsa text. Att skapa en videofilm som är tillgänglig för alla som även inkluderar människor som inte kan se eller  höra.

Krav på tillgänglig videospelare

När du gör en egen film ska du använda videospelaren som finns i Wally. Om du vill använda en film som finns på webben exempelvis Youtube kan du inte använda videospelaren i Wally. När du infogar en film från annan webbsida används den videospelaren som filmen finns i.

  • Kunna använda videospelaren med tangentbordet.
  • Kunna använda videospelaren med muspekare.
  • Vara tillgänglig för skärmläsare, att ge information så att det går att förstå exempelvis vilken knapp som är spela.
  • Finnas stöd för alternativa format som textning, teckentolkning, syntolkning.

Videospelare i Wally

Videospelaren är en så kallad html5 videospelare. Den kan hantera textning. Videospelaren går att använda med tangentbordsstyrning. Videospelaren klarar av läget fullskärm. Videospelaren har stöd för att hantera transcript.

Krav på en tillgänglig videofilm

Vilka krav du ska uppnå beror  på videofilmens innehåll och vad som finns i dess närhet som exempelvis text. Exempel är filmen ett komplement till texten behövs inte textning. Är videofilmen helt fristående bör det läggas till alternativ som exempelvis textning, syntolkning, teckentolkning, textalternativ.

Minsta krav på videofilm

  • Det finns en tydlig, beskrivande rubrik innan videofilmen.
  • Att du skriver en text innan videofilmen som sammanfattar vad filmen handlar om.
  • Om filmen inte är en komplettering till text så bör du göra ett textalternativ exempel i form av en länk till en sida med text.
  • Skriver in titel-text när du lägger till, infogar en videofilm. Title-texten ska informera om vad filmen heter eller handlar om. Särskilt viktigt om du inte gör en egen sammanfattning av vad filmen handlar om.

Exempel på hur du skapar en tillgänglig video – minsta krav

Film om Wally

Filmen handlar om vad WordPresstemat Wally är och vilka fördelar det finns.

Text om filmen om Wally

Video med textning

Textningen kan du inte göra i WordPress, du måste använda ett program som du gör textningen i tillsammans med din film. Det finns olika program för att göra det exempelvis programmet Amara. Se hur du kan göra på hörselfrämjandens webbplats. Hur du textar en film

Exempel på film med textning

För att se textning för filmen välj knappen CC.

 

Videofilm med teckentolkning